Senioren Mozaiek dansen in voorstelling

Herman heeft Parkinson en woont in verzorgingshuis Mozaiek in Zuidlaren. Zijn ziekte brengt beperkingen, maar dat weerhoudt Herman er niet van aan activiteiten mee te doen. Aan een voorstelling bijvoorbeeld.

Herman doet evenals acht andere senioren mee aan een dansproductie onder leiding van choreografe Janneke Bruggink in het kader van het cultureel programma Gekleurd Grijs. Onder leiding van Janneke heeft Herman leren dansen en eist hij met zijn zang een mooie rol op in de voorstelling.

Janneke Bruggink: “Dansen is gezond voor iedereen, maar zeker voor mensen met Parkinson. Dagelijkse dingen als lopen, tandenpoetsen en schrijven zijn voor parkinsonpatiënten als Herman steeds minder vanzelfsprekend. Dansen draagt bij aan hun coördinatie, kracht en evenwichtsgevoel. En misschien wel het allerbelangrijkste het zorgt voor plezier. Toen ik ontdekte dat Herman ook kon zingen heb ik dat in de voorstelling verwerkt”.

Janneke heeft zeven weken met senioren in Mozaïek gewerkt aan een presentatie van 15 minuten. Ze woonde en sliep een aantal dagen en nachten per week in Mozaïek om kennis met de bewoners te maken en hun bewegingen te bestuderen. Met negen enthousiaste senioren ging ze vervolgens aan de slag. Roni van het internationaal dansgezelschap Guy & Roni was haar mentor. Zij was onlangs op bezoek en complimenteerde de jonge choreograaf met haar prestatie. Het is moeilijk om met mensen zonder danservaring en soms een fysieke beperking een productie te maken, maar Janneke is er volgens Roni goed in geslaagd.

Resultaat
Het resultaat werd woensdag 19 april getoond aan de bewoners in Mozaïek in Zuidlaren,  en nog te zien 21 april op het Gekleurd Grijs Festival in Emmen. Nu wordt gekeken of de korte voorstelling nog een aantal keren elders in de provincie kan worden getoond.

De ziekte van Parkinson is een aandoening van de hersenen, waarbij cellen in de middenhersenen afsterven. Deze cellen produceren dopamine, nodig voor het doorgeven van signalen van de ene hersencel naar de andere. Door het tekort aan dopamine kan er stijfheid, traagheid en beven van het lichaam ontstaan.

(bron: Het Gezinsblad)

Bekijk hier de mini documentaire over dit prachtige project van Janneke Bruggink.