Mozaiek krijgt eervolle vermelding van VeiligheidNL

Amsterdam, 30 oktober 2017 – De jaarlijkse Valpreventieweek 2017 van VeiligheidNL was weer een groot succes. Het thema van de Valpreventieweek van dit jaar was Hup, in de benen: doe de dagelijkse dingen thuis nét even anders. Meer dan 40 zorgverleners organiseerden activiteiten voor ouderen om extra aandacht te geven aan valpreventie en om ouderen in de benen te krijgen.

Met veel enthousiasme werden gratis proeflessen voor kracht- en balansoefeningen aangeboden, informatiemiddagen georganiseerd, screenings gedaan en rollators gecheckt. Veel ouderen zijn aangezet tot actie tijdens deze week én daarna.

Winnaar Valpreventie Award 2017
Veel van de 40 organisaties voldeden aan de criteria om kans te maken op de Valpreventie Award 2017. Eén organisatie sprong er uit. De jury van VeiligheidNL selecteerde als winnaar: Kinesis Fysiotherapie in Peize. Zij organiseerden tijdens de Valpreventieweek 3 goedbezochte inloopochtenden, waarbij de geïnteresseerden werden geïnformeerd, gescreend en getest op het gebied van valpreventie. Daarnaast volgden de deelnemers een workshop Actie Reactie, In Balans of Beweeg je Zeker. Deze praktijk is gekozen omdat zij ouderen aanzetten tot actie en ouderen vroegen om een Gouden Tip over hoe deelnemers te motiveren voor valpreventie. De beste tip ontving een goodiebag, inclusief tickets voor de Actief 50+ beurs. Anouska Koopman van Kinesis Fysiotherapie heel blij met het vernemen van het goede nieuws. Ze gaan het bedrag van 500 euro gebruiken voor extra opleidingen, workshops en cursussen.

Drie andere organisatie krijgen een eervolle vermelding. Zij hebben opvallende acties ondernomen om ouderen te bereiken en tot actie aan te zetten:

  • Van de ‘Blijf op de been markt’ is een vlog gemaakt door Doetje en Riekeltje, twee 50+ vloggers.
  • ‘Houd ouderen op de been’ deelde bananen uit in winkelcentra in Breda, omdat bananen ten eerste gezond zijn én ten tweede omdat bananen geassocieerd worden met vallen.
  • Mozaiek in Zuidlaren heeft maar liefst 20 activiteiten georganiseerd en na evaluatie hetgeen wat werkt, direct opgenomen in de plannen voor dit en volgend jaar.

Inbouwen in dagelijkse activiteiten
Hup, in de benen kan natuurlijk het hele jaar door, ook ná de Valpreventieweek. Met het ouder worden neemt namelijk ons uithoudingsvermogen af, vermindert onze spiermassa en reageren we wat trager. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Tijdens de Valpreventieweek heeft VeiligheidNL daarom een ludiek ‘reactietestje’ gelanceerd, die al meer dan 35.000 keer is gedaan! Het testje leidt naar 7 kleine beweegtips om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten, en dus geen extra tijd kosten. Denk aan de balans proberen te houden tijdens het tandenpoetsen. De eenvoudige en effectieve tips zijn opgesteld door VeiligheidNL, in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.

Wilt u inspiratie opdoen om ook aan de slag te gaan met valpreventie? Bekijk alle inzendingen van de Valpreventieweek 2017.